Italiensk rapport on Xinjiang ifrågasätter USA:s bevis på folkmord

Forskare som ligger bakom en italiensk rapport från 2021 redogör för Uigurernas historia i Xinjiang och deras bakgrund, samt diskuterar deras situation idag. Forskarna önskar en mera nyanserad debatt och att information och fakta tolkas neutralt och sakligt. De ifrågasätter även både USA:s bevis för ett folkmord, samt landets motiv för att anklaga Kina om ett folkmord.

De påpekar bland annat att så gott som alla siffror och uträkningar som ligger till grund för USA:s anklagelser kommer från en och samma person, en viss Adrian Zenz, som kallas expert i området utan att vare sig har besökt Xinjiang eller officiellt studerat Kina och Kinesiska. (Samtliga av hans rapporter är beställningsarbeten från USA:s utrikesdepartement och CIA. / Red. )

De påpekar även att USA utgår från ett fåtal vittnesmål som vittnar om lägren, faktiskt enbart från tre kvinnor, som också bevisligen har ändrat sina historier vid ett flertal tillfällen.

De påpekar även att under 2018 och 2020 besökte över 1200 delegater från 100 olika länder, inklusive officiella FN-delegater, diplomater, politiker och journalister Xinjiang. Ingen av dessa deltagare har nämnt något som helst bevis eller någonting som skulle kunna peka på ett folkmord eller att någon del av befolkningen skulle vara underkuvad eller subjekt för tvångsarbete.

Ingen av de som besökt områdena i Xinjiang har heller nämnt att deras rörelsefrihet skulle ha varit begränsad eller att de inte fick besöka vissa områden. De enda byggnader och faciliteter som de hittade liknade skolor.

Rapporten tar även upp siffror för hur olika länder röstat i FN och hur de riktat sin kritik mot USA.

Läs hela den italienska rapporten här med källor och hänvisningar:

http://www.cese-m.eu/cesem/wp-content/uploads/2021/05/EN-Xinjiang-2.pdf

För originalversionen, andra versioner, samt för att läsa mer om rapporten, besök hemsidan här:
http://www.cese-m.eu/cesem/2021/05/disponibile-nuovo-rapporto-sullo-xinjang-promosso-con-eurispes-e-istituto-diplomatico-internazionale/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s