USA i Afghanistan – Summering av ett 40-årigt fiasko

USA:s fiasko i Afghanistan tog slut under dagarna och de drog sig tillbaka efter 3 triljoner dollar militära utgifter, och dessutom helt och hållet utan att ha lyckats åstadkomma någonting alls. Jag har aldrig sett en bättre och mer avslöjande och klargörande intervju än denna. En amerikansk professor i Columbia berättar sanningen.

Fokus skribent Hakelius skriver: ”Att USA och västvärlden gjort mycket, nästan allt, fel kan vi vara ense om. Att det här sättet att dra sig ur bara kunde sluta i katastrof gick att ana. Men hur ska man göra istället? Vad är alternativet som är så mycket bättre?” Det enda svar han kan ge är att han själv inte har någon aning.

Även Aftonbladets kolumnist Hansson slår fast att att det var ett enormt misslyckande för USA. Det gjorde han redan innan talibanernas snabba övertagande av makten. Men den enda lösningen han har är att folket själva behöver ta makten. Vad ska de göra nu menar du?

Vad Columbia-professorn Sachs nämner i intervjun är slående: USA har spenderat hela den ofantliga summan enbart på militära medel. Man har inte gjort någonting alls för att hjälpa till med att förbättra landet. Man har inte förbättrat infrastruktur, inte hjälpt till med att bygga sjukhus, man har inte gjort någonting alls för att förbättra människors levnadsvillkor. Det här, herr Hakelius är exakt vad man skulle ha kunnat göra.

Tänk på vad Kina gör för människor i små fattiga länder, hur de hjälper till och bygger upp länderna med infrastruktur, sjukhus och utbildning. Samt skapar de många jobb genom sina satsningar. Men inget land i väst vill hjälpa länderna med att utvecklas. Problemen består, fattigdomen består och utbildningsnivån fortsätter vara lika dålig. Detta senaste förbättrar inte människors möjligheter att slå tillbaka eller med att demokratisera landet, vilket herr Hansson borde förstå.

Igår valde Sverige att besluta sig för att hjälpa till med att evakuera personal. Sverige, Nato och alla andra av USA:s små knähundsländer är precis lika medskyldiga till denna mänskliga misär som USA lämnar efter sig. Sverige ställde upp med lite vårdare och översättare, bara absolut så mycket som behövs för att resten av USA:s vänner ska vara nöjda. Lägger man verkligen ens två strån i kors för att hjälpa människorna i Afghanistan. Nej. Det gör man inte.

Man vill att fattiga ska förbli fattiga, man vill att Väst ska förbli störst. Det är samma gamla imperialism som fortfarande är lika stark. Fattiga länder kan man utnyttja för billig arbetskraft och billiga varor som Väst är beroende av för sitt eget välstånd. Samt kan ingen fattig liten stat bråka med Väst militärt. Vi kan bara hoppas att inte ny terrorism får gro i dessa sår.

Svenska Pen varnar och är rädd för demokratin. Allt är akut säger de. Boktugg skriver:
”I sommar har två medlemmar i Afghanska Pen mördats. I juli blev poeten och historikern Abdullah Atefi, enligt Afghanistans nu avsatte vicepresident Amrullah Saleh, hämtad från sitt hem av talibanerna som därefter sköt honom ute på gatan. Även Pen-medlemmen Dawa Khan Menapal, chef för regeringens media- och informationscenter, har dödats. Den 6 augusti sköts han ihjäl i Kabul av talibanerna som säger att Minpal ”straffats för sina gärningar”.

Demokratin blir inte bättre om inte kunskapsnivån blir bättre. Väst borde ha hjält med att rusta upp landet och hjälpa till med att förbättra utbildningsnivån för att förhindra radikalisering. Men det är förståeligt att USA inte ens har tanken på sånt här. De har ju faktiskt själva, internationellt mätt, rent otroligt dålig allmänbildning och ett system som är skapat för att i det egna landet hålla fast människor i fattigdom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s